2012. április 25., szerda

Zserbó bonbon

Ez már a harmadik bonbon, ki akartam próbálni az összes formát, amit korábban vettem. Valahogy a zserbóhoz nekem ez passzolt a leginkább. :)

Egy kis mellékes a zserbóról&rólam... Imádom!!! DE, csak azt, amelyiket a nagymamák csinálnak. Vékony lapok, sok töltelék, valamilyen "titkos" csokimáz, ami nem csokoládéból van!! Jajj, nagyon nehezen tudok ellenállni az igazán finom zserbónak. Persze jogos a kérdés, hogy miért nem csinálok magamnak! Egyszerű, vannak ételek, sütik, melyeknek neki sem állok, mert nem lesz olyan, mint az emlékeimben, olyan, amilyet csak a nagyik tudnak csinálni, olyan, ami a nagykönyvben meg van írva! :)
De azért bonbonban megpróbálom reprodukálni. Nekem bejött! 

Zserbó bonbon
Hozzávalók
Burokhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
Töltelékhez:
  • 10 dkg baracklekvár
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • 4 teáskanál darált dió
Elkészítés

A csokoládé ganache-hoz a tejszínt forralásig melegítjük, majd az apróra vágott csokoládét beleöntjük, és amíg fel nem olvad, addig kevergetjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük. 
A barack krémhez a cukrot elkeverjük a lekvárral és a tojássárgájával, majd sűrű krémmé főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Ha kicsit kihűlt, egy másik tálkában összekeverünk a dióból és a krémből annyit, hogy egy jó sűrű masszát kapjunk. Az üres barack krémből fog maradni, hűtőben sokáig eláll. Felhasználásig hűtőbe tesszük, hogy sűrűsödjön.


A csokoládé felét vízgőz felett megolvasztjuk, majd ha teljesen felolvadt, hozzáadjuk a csoki másik felét, amit apróra vágtunk. Kevergetjük, amíg egynemű lesz az egész. Ez a folyamat a csokoládé temperálása. Ettől lesz a külseje fényes, állaga pedig roppanós. 
Ekkor elkezdem kikenni a bonbon formákat egy ecset segítségével. Az első kikenés után 10 percre hűtőbe teszem a formát, majd újra melegítem a csokit és még egy rétegben kikenem a formákat. Megint 10 percig hűtöm.

Először a barackos-diós krémből teszek a formákba, majd erre jön a csoki ganache. 10 perc hűtés, majd kiskanállal csokipöttyöket teszek az újra megolvasztott csokiból a ganache-ra, eloszlatom, hogy rendesen hozzáérjen az oldalához, majd újra hűtő, most 1 órára. 



Hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat a formákból. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése