2012. április 10., kedd

Baba macaron


Rózsaszín macaron csokikrémmel

Együtt készült a Tiramisu macaronnal. Nagyon szép, sima lett a felülete, kicsit még fénylett is, és 2 nap pihenés után igazán sokat javult az állaga (tekintve, hogy frissen, 10 órásan, másnaposan és 2 naposan is leteszteltem, teljesen önfeláldozóan). Ropogósabb lett a külső burok, a belső réteget pedig nagyon jól megpuhította a krém.
Egyébként teljesen átlagos macaron, málnapiros színezővel megszínezve. Ki van zárva, hogy nálam ne készüljön rózsaszín macaron. Illetve bármiből rózsaszín, amit színezni lehet! :)

Rózsaszín macaron csokikrémmel
Hozzávalók
100 g mandulaliszt
100 g porcukor
80 g tojásfehérje
100 g cukor
35 g víz
25 g cukor
kevés rózsaszín ételfesték


100 g étcsokoládé
1 dl tejszín


Előkészületek

A tojásfehérjét szobahőmérsékleten legalább egy napot pihentetjük. Erre azért van szükség, hogy a nedvesség kimenjen belőle, ettől jobb állagúak lesznek a kész macaron-ok.
A mandulát finomra őröljük, lisztszerűnek kell lennie. Ezt is érdemes 1-2 nappal korábban elvégezni, hogy tudjon még száradni.

Elkészítés


A mandulát és a porcukrot átszitáljuk egy tálba, majd elkeverjük. A tojásfehérjét kettéosztjuk, az egyik felét hozzákeverjék a mandulás porcukorhoz. Ebből egy nagyon sűrű, alig keverhető massza lesz, de ilyennek kell lennie.
A másik adag fehérjét félkemény habbá verjük a 25 g cukorral. Közben szirupot főzünk a víz és a 100 g cukor keverékéből. 115-118 fokot kell elérnie, cukorhőmérő nélkül figyeljük az időt, a forrástól számítva 3-4 percig hagyjuk még bugyogni. Ezalatt sötétedik a színe, és sűrűbb is lesz. Ezt vékony sugárban hozzácsurgatjuk a felvert tojásfehérjéhez, és közben folyamatosan verjük a habot. Ki kell hűteni a habot, úgyhogy még 5-6 percig tovább verjük.
Ezután hozzáadjuk a mandulás keverékhez, és elegyítjük, hogy egy teljesen egynemű, homogén masszát kapjunk, amelyik fényes, sima felületű. Ha ezzel kész vagyunk, belekeverjük az ételfestéket, jól elkeverjük.
Habzsákba töltjük a masszát, és kis korongokat nyomunk a szilikon sütőlapra. Hagyjunk köztük 1-2 cm helyet, hogy tudjanak terülni. Lehet habzsákból, idomcsővel, vagy ennek hiányában zacskóból is nyomni.
A tepsit odacsapkodjuk párszor a munkapulthoz, hogy az esetleges levegőbuborékok távozhassanak.
150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és 13-15 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a tepsit, megnézzük a macaron-ok tetejét, hogy kemények-e. Ha még ragacsos, vagy benyomódik, akkor pár percig még tovább sütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez 1 dl tejszínt felforralunk, levesszük a tűzről és 10 dkg apróra vágott étcsokoládét forgatunk bele, amíg fel nem oldódik az összes csokoládé. Felhasználásig hűtőbe tesszük, hogy sűrűsödjön.
A kész macaron-okat a szilikonlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk őket, és egy tálcára helyezzük. Minden másodiknak a közepére halmot nyomunk a krémből, és ráragasztunk egy másikat, finoman összenyomjuk. Egy dobozba zárjuk őket (leginkább magunk elől), és legalább éjszakára, de még jobb, ha 24 órára pihentetjük őket a hűtőben, hogy a krémtől kellően megpuhuljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése