2012. július 24., kedd

SAD 7. - Klasszikusok új ruhája - Túrótorta macaron

A Süss, Alkoss, Díszíts 7. fordulójának Katuci volt a háziasszonya. Elsőre mikor elolvastam a témát, nagyon megtetszett... Klasszikusok új ruhája... Azt hittem, hogy milyen egyszerű lesz erre kitalálni valamit. Persze rögtön a Dobostorta, Eszterházy torta, Puncstorta, stb. jutott eszembe, muffin formában. De aztán arra jutottam, hogy ilyet biztos sokan fognak csinálni. Aztán addig gondolkodtam, míg elmúlt a hétvége, és én lemaradtam a játékról. :( Egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis felmentem Katuci blogjára, és láttam, hogy meg lett hosszabbítva a határidő! Égi jelnek tekintettem, és rögtön kitaláltam, hogy Túrótorta macaront fogok csinálni! A macaronok enyhén piskóta színűek lettek, a töltelék pedig édes túrókrém, középen egy pötty gyümölcslekvárral.


Ttúrótorta macaron



Hozzávalók
100 g mandulaliszt
100 g porcukor
80 g tojásfehérje
100 g cukor
35 g víz
25 g cukor
kevés barna színű ételfesték

10 dkg túró
kevés tejszín
1 vaníliás cukor
kevés porcukor
tetszőleges lekvár (nálam barack és ribizli)


Előkészületek

A tojásfehérjét szobahőmérsékleten legalább egy napot pihentetjük. Erre azért van szükség, hogy a nedvesség kimenjen belőle, ettől jobb állagúak lesznek a kész macaron-ok.
A mandulát finomra őröljük, lisztszerűnek kell lennie. Ezt is érdemes 1-2 nappal korábban elvégezni, hogy tudjon még száradni.

Elkészítés


A mandulát és a porcukrot átszitáljuk egy tálba, majd elkeverjük. A tojásfehérjét kettéosztjuk, az egyik felét hozzákeverjék a mandulás porcukorhoz, majd hozzáadjuk az ételfestéket is. Ebből egy nagyon sűrű, alig keverhető massza lesz, de ilyennek kell lennie.
A másik adag fehérjét félkemény habbá verjük a 25 g cukorral. Közben szirupot főzünk a víz és a 100 g cukor keverékéből. 115-118 fokot kell elérnie, cukorhőmérő nélkül figyeljük az időt, a forrástól számítva 3-4 percig hagyjuk még bugyogni. Ezalatt sötétedik a színe, és sűrűbb is lesz. Ezt vékony sugárban hozzácsurgatjuk a felvert tojásfehérjéhez, és közben folyamatosan verjük a habot. Ki kell hűteni a habot, úgyhogy még 5-6 percig tovább verjük.
Ezután hozzáadjuk a mandulás keverékhez, és elegyítjük, hogy egy teljesen egynemű, homogén masszát kapjunk, amelyik fényes, sima felületű.
Habzsákba töltjük a masszát, és kis korongokat nyomunk a szilikon sütőlapra. Hagyjunk köztük 1-2 cm helyet, hogy tudjanak terülni. Lehet habzsákból, idomcsővel, vagy ennek hiányában zacskóból is nyomni.
A tepsit odacsapkodjuk párszor a munkapulthoz, hogy az esetleges levegőbuborékok távozhassanak.
150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és 13-15 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a tepsit, megnézzük a macaron-ok tetejét, hogy kemények-e. Ha még ragacsos, vagy benyomódik, akkor pár percig még tovább sütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez a túrót alaposan áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, és kevés habtejszínt, hogy krémes állagú legyen.
A kész macaron-okat a szilikonlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk őket, és egy tálcára helyezzük. Minden másodiknak a szélére nyomunk a túrókrémből, és a túrókarika közepébe pedig egy pötty lekvár kerül.  Ráragasztunk egy másikat, finoman összenyomjuk. Egy dobozba zárjuk őket (leginkább magunk elől), és legalább éjszakát pihentetjük őket a hűtőben, hogy a krémtől kellően megpuhuljanak.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon gyönyörűek lettek és tutira finomak! :-P

    VálaszTörlés
  2. Ezek nagyon jól néznek ki! Biztos nagyon finomak is voltak! :) A receptkönyvembe el is mentettem! :) Majd ha lesz normális sütőm, megpróbálkozom a macarnoon sütésével is. :D

    VálaszTörlés