2012. január 20., péntek

Topsy Turvy Cake

Már nagyon régóta szemeztem ezzel a tortával... Eddig csak csodálatom tárgya volt, naponta néztem videókat, képeket, és csak ámultam, hogy milyen fantasztikus tortakölteményeket csinálnak, amikbe aztán vétek kést szúrni! :)
Amíg nem láttam, hogy csinálják, addig azt hittem, hogy simán egymásra tesznek ilyen kis ferde emeleteket, és kész. Háááát, persze, hogy nem ilyen egyszerű... :)
És az inditék: drága Öcsikémnek a névnapom (november 25.) előtt 1 nappal van a születésnapja. A családban mindenkinek a szülinapjára készítek tortát, ez az én reszortom. Együtt szoktuk ünnepelni ezt a két ünnepet. Magamnak már csak nem csinálok tortát, így aztán szegény Petikém nem sokat kapott eddigi torta pályafutásomból (inkább csak torta szárnybontogatásnak nevezném). Úgyhogy kitaláltam, hogy megkésve ugyan, de kap egy tortát. Jó nagyot, kárpótolva az eddigi évek sérelmeit (már ha volt neki). :)
Először csak 1 hét csúszás lett betervezve, aztán 3 lett belőle, és így egybeesett Apucink december 17-ei szülinapjával. Most már biztos, hogy emeletes lesz!! :)
Komoly egyeztetések előzték meg a készítést, "pontos" rajzot készítettünk, kiszámoltuk a szükséges hozzávalókat, megterveztük a díszitést, szóval minden készen állt a kivitelezéshez!
Az alsó rész vaníliás piskóta csokikrémmel, fehér alapon színes pöttyökkel, a középső csokis piskóta vanília krémmel, fehér alapon színes csíkokkal, és a legfelső pedig vörösbársony (ami inkább pink bársony lett), sajtkrémmel, és fehér alapon színes rombuszokkal, fekete pontokkal.
A receptek Kiskuktától vannak, egész pontosan a piskóták innen és a tejszínes krémek pedig innen. Ja, a fondant is tőle van.

Éééés akkor a kész mű:


Nehéz lenne elkészítést írni, de azért megpróbálom :)
Előző nap csináltuk az egész tortát, délelőtt a piskótákat, és a krémeket, délután állítottuk össze, és díszitettük.
Először a vaníliás piskótát csináltuk, aztán a csokisat, majd a végén a pici pink velvet-et. :)


Amíg sültek a piskóták, megcsináltuk a krémeket. Igazából itt a sorrend mindegy, mert a piskóták olyan sokáig szoliztak, hogy bőven volt rá idő. Húgom csinálta a csokisat, én a vaníliásat, plusz a sajtkrém előző este készült.
Aztán bevontuk őket a fondant-al, ami kicsit nehézre sikeredett, mert nem olyan lett a fondant, amire számítottam, illetve amilyeneket eddig csináltam. De megoldottuk. :) Utána kivágtuk a közepüket, ahova majd bepasszolnak a felső emeletek.

 

Naa, már csak a díszités van hátra... :)
Vízzel ragasztottuk a mintákat, itt is problémát okozott a túl kemény fondant, de természetesen ez is sikerült.


A szalag azért kellett rá, mert a középső rész nagyon le akart csúszni, úgyhogy egy hirtelen ötlettől vezérelve átkötöttük egy szalaggal, ami megmentette a "kis" tortánk életét! :)

Ha elkészítési időt kellene írnom, azt írnám, hogy kb. 10-15 óra!! Délelőtt 9 körül kezdtük, és este 7-8 körül végeztük.

Félbevágva így nézett ki:


Igazából nagyon büszke vagyok magunkra, bár voltak a készítés alatt hullámvölgyek, hol részemről, hol húgom részéről, de a végére csak készen lettünk. Akadtak problémák is, amikből tanultunk, és legközelebb finomítunk rajta. Bizony, legközelebb, mert nem ez volt az utolsó Topsy Turvy a konyhámban! :)
Ééés, természetesen nagyon-nagyon köszönöm az én cuki Hugicámnak az egész napos segítséget és érdekes támogatást ("Hagyjad már, úgyse lesz olyan, mint a képen!" vagy "Úgyis csak 2 percig nézik, aztán megeszik!")!!
KÖSZI ZSUZSI <3 <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése